Panleucopenia

2024. szeptember 03.

Ismerd meg a macskák egyik legveszélyesebb betegségét, a panleucopeniát! Tudj meg többet a tünetekről, kezelésről és a megelőzés fontosságáról rövid cikkünkben. Védd meg kedvenced életét – egy kis tudással nagy bajt előzhetsz meg!

A panleucopenia a macskafélék erősen fertőző, akut lefolyású súlyos betegsége, mely akár ragályfogó tárgyak által is terjedhet. Sajnos nem ismerik a gazdik eléggé, pedig a tudás életet menthet. 

Mi okozza és hogyan terjed?

A panleucopeniát a macskaféléket megbetegítő parvovírus okozza, ám a kutyák parvovírusa is állhat a hátterében. Tehát a kutyákra nem veszélyes a macskák parvorírusa, de szerencsétlen macskák mind a macska mind a kutyaparvovírus által megfertőződhetnek. Utóbbi eset általában enyhébb tünetekkel jár és a vírust is kevésbé ürítik a betegek.

A fertőzött állatok a bélsárral és egyéb testváladékok által fertőznek.

Sajnos a vírus fertőzőképessége igen nagy, valamint nagyon ellenállóképes, így akár 1 évig is fertőzőképes maradhat a környezetben. A védelemmel nem rendelkező állatok számára jelentős veszélyt jelenthetnek:

- a fertőzött környezet,
- a ragályfogó tárgyak,
- és a közvetlen kontaktus.

Panleucopenia

A tünetek lefolyása

A fertőzést követő pár napban a vírus elszaporodik a vérben és eljut a gyorsan szaporodó szövetekbe, így a nyirokcsomókba, csontvelőbe és a bélnyálkahártya sejtjeibe is.

Jelentősen csökkenti a fehérvérsejtszámot (neutropenia), ezáltal legyengíti az immunrendszert, lázat, bágyadtságot, étvágytalanságot, súlyos hasmenést és dehidrációt, valamint a vemhes állatoknál vetélést vagy a magzatok maradandó károsodását okozza. A hasmenés mindig híg, de nem mindig véres.

A fiatal, pár hetes-hónapos állatoknál a betegség rosszabb prognózisú, sajnos van, hogy a gazdik és állatorvosok minden erőfeszítése ellenére is elpusztulnak. A felnőtt állatok ezzel szemben akár olyan enyhe tünetekkel is átvészelhetik, hogy akár észrevétlen is maradhat a betegség, ennek ellenére nem érdemes lehetőséget adni a fertőződésre.

Súlyosbíthatja a tüneteket és ronthatja az állat esélyét, ha a beteg egyéb vírussal (pl FeLV, FIV, vagy hasmenést okozó coronavírussal) is fertőzött.

Az utcán élő felnőtt macskák 90%-a már korábban fertőződött, és az átvészelés által akár életre szóló immunitással rendelkezik.

A Panleucopenia diagnózisa

A vérvizsgálat során a fehérvérsejtek szinte teljes hiánya, valamint a tünetek együttesen utalnak a betegségre.
A bélsárból és a vérből speciális vizsgálatokkal kimutatható.

Panleucopenia cica

Ha már megtörtént a baj ...

A terápia tüneti kezelést jelent. Kiemelten fontos a folyadék és elektrolitpótlás, valamint a legyengült immunrendszer miatt javasolt antibiotikummal megelőzni a bakteriális felülfertőzést. Immunerősítő adása jótékony lehet.

Megelőzés

A jó hír, hogy a betegség vakcinázással megelőzhető. Mivel erősen ragályos, a kizárólag lakásban tartott kedvencek esetében is javasolt az oltás, hiszen akár cipőtalpon is hazavihetjük a betegséget. Az oltás a kutyák parvovírusa ellen is védelmet ad. 

Meglévő kedvenc mellé a legjobb, ha az új kisállat friss FIV és FeLV szűréssel, valamint oltva érkezik. A már meglévő kedvencünk érdekében érdemes a 2 hét elkülönítést még így is betartani. 

Ha korábban panleucopenia igazolódott a háztartásban, akkor a lakókörnyezetünk lehetséges fertőző gócpontnak minősül, így a későbbiekben kiemelten fontos, hogy csak megfelelően oltott macska érkezzen az otthonunkba. 

Mivel a kórokozó nagyon ellenállóképes, sajnos számos fertőtlenítőszer sem elég hatékony ellene.

A közönséges hypo megfelelő, azonban egyszerűen kivitelezhetetlen pl. a szőnyegek, kanapé és a kert fertőtlenítése. A tisztításhoz választandó fertőtlenítőnél ellenőrizni kell, alkalmas-e parvovírus ellen.

Az ecocid és a sagewash mellett az ózonos fertőtlenítés is szóba jöhet (a teljesség igénye nélkül). Mindenféle fertőtlenítés ellenére sem lehet kijelenteni, hogy a környezet teljesen parvovírus mentes lett.

A "Macskák fertőző betegségei" cikksorozat részei: 

  1. A macska leukózis (FeLV) tünetei és felismerése
  2. Macska AIDS (FIV)
  3. Panleucopenia
  4. FeCoV és FIP a macskáknál

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!