Macskák összeszoktatása

2024. szeptember 13.

A cicák összeszoktatása időigényes, de szükséges folyamat, hogy elkerüljük a területi vitákat és stresszes helyzeteket. Ebben a cikkünkben lépésről lépésre mutatjuk meg, hogyan szoktathatod össze új és régi cicádat biztonságosan és zökkenőmentesen.

Ha macskaimádó vagy, biztosan hallottad már azt a kifejezést, hogy "egy cica nem cica". Sőt, erre lehet, már Te magad is rájöttél. Éppen azt fontolgatod, hogy kellene otthonra még egy. Persze nem magad miatt, hogy minél több dorombológép vegyen körül, hanem a már meglévő cicádnak szeretnél egy társat, hogy ne unatkozzon, ha Te nem vagy otthon (na jó, az első is tökéletes érv).

Az összeszoktatás menete

Viszont érdemes elgondolkodni ennek a menetén, illetve a lakásunk kapacitásán is (Elfér még egy cica? El tudjuk-e őket szeparálni egymástól? Lesz elég helyük rohangálni vagy akár elbújni, ha „én időre” van szükségük?). Mivel mi sem érezzük jól magunkat, ha sokan vagyunk kis helyre összezárva, erre kell gondolnunk kiskedvenceink esetében is.

A cicák nagyon territoriális kis állatok. Ami azt jelenti, hogy az a macska, aki már veled él régebb óta, védeni fogja a területét. És azt mind tudjuk, ha úgy érezzük, betolakodnak az életünkbe vagy otthonunkba, akkor minden erőnkkel azon leszünk, hogy elűzzük onnan az illetőt.

Pontosan emiatt sok-sok türelemre lesz szükségünk, mert ezt a két cicát nekünk fokozatosan össze kell szoktatnunk. Ez az időszak átlagosan 2 hónapot is igénybe vehet, de ez nagyban függ a cicusok jellemétől.

Macska játékosan megérinti a másik macska fejét

0.) Állatorvosi vizsgálat és +1 javaslat

Mielőtt haza vinnéd az új kis családtagot, javasolt, hogy megvizsgálja őt egy állatorvos. A vírustesztek (FeLV, FiV) elvégzése is kulcsfontosságú, mivel nem szeretnénk a másik cicánkat megfertőzni semmivel.

+1 javaslat: Léteznek olyan párologtató készítmények, amik a cicákra nyugtató hatású feromonokat bocsátanak ki, javasolt lehet majd mindkét cicád szobájába egyet-egyet becsempészni, hátha megkönnyíti számukra ezt az időszakot.

1.) Karantén

Ez egy úgynevezett "steril" időszak és legalább 2 hetet jelent. Az új cicában esetlegesen lappangó betegségek miatt fontos, ha van bármi egészségügyi probléma, ami eddig nem volt látható, de benne bújkál, ebben a két hétben meg fog mutatkozni. Nagyon fontos, hogy ezalatt a két hét alatt a két cica egyáltalán ne találkozzon egymással, az új cica dolgait ne vigyük ki a régihez (fekvő hely, etető/itató tál).

Teljesen elszeparált helyre van szükség, külön alom tálcával és alom lapáttal. Ez az időszak talán a legnehezebb az egész összeszoktatás ideje alatt, de az egyik legontosabb is, mindkét cica egészsége érdekében!

2.) Szagminták

A karantén végeztével sajnos nem ért véget a szobafogság az újonnan érkezőnek, viszont, ha egészségileg minden rendben, akkor már nem kell a "sterilitásra" vigyázni. Régi cicád valószínüleg érzi, hogy valami megváltozott, ahhoz, hogy ne érje őt hidegzuhanyként az új társ, finoman elkezdhetjük őket egymáshoz szoktatni.

Cserélj ki mindkét macskánál egy tárgyat (játék, kis pléd, kaparó, stb…) ami átvette a másik cica illatát. Nem kell erőltetni, vagy bele nyomni a fejét, ezt csak fenyegetésként élnék meg, és ezt szeretnénk elkerülni. Tedd le a szobában valahol ezt a cicaillatos tárgat és hagyd, hogy a saját tempójukban fedezhessék fel.

Ha már nem viselkednek bizalmatlanul aziránt a tárgy iránt, hanem természetesenek veszik (akár 1-2 nap, de lehet pár óra alatt is hozzá szokhatnak), kicserélhetjük egy újabb, friss mintára.

Az is segítség, hogy ha a két cica simogatása közti időben nem mosunk kezet, sőt, miután jól átdögönyöztük a kis testét, megyünk a másik szobába és megszagoltatjuk a másik cicóval. Szimatolásból nem lesz hiány, de ha nem lép fel támadólag (szőrborzolás, fújás, csapkodás), hanem csak a termézetes érdeklődése látszik, nyugodtan megsimogathatjuk őt is ezzel a "másik macskás" kezünkkel. Így egymásra kerülnek az illataik.

De ezzel a lépéssel nem szabad sietni, mert ha rossz élményt okozunk neki ezzel, akkor azt a másik cica illatával fogja párosítani és akkor borzasztó nehéz dogunk lesz a továbbiakban.

Anya macska gyengéden megszagolja a kiscicáját

3.) Helycsere

Ha az új cicus biztonságban érzi magát a már megszokott kis elszeparált szobájában és a másik cica szagával átitatott tárgyakhoz is természetes módon viszonyul, illetve, a régi cica is megbékélt az új érkező illatanyagával és a tudattal, hogy nincs egyedül, akkor tehetjük magasabbra a mércét. Jöhet ugyanis a "helycserés támadás". Az új cica a régi helyére, a régi az újnak a helyére (pl ha a régi a nappaliban volt,az új pedig a fürdőszobában, akkor most a régi megy a fürőszobába, az új pedig a nappaliba).

Nagyon fontos, hogy most is hagyjuk őket a saját tempójukban feltérképezni a terültet, semmiképp se ijesztgessük őket, vagy erőltessük rájuk. Érdemes ezt a lépést többször megismételni, hogy teljesen komfortosan érezzék magukat.

4.) Közös evés, külön helyen

A legtöbb cica imád enni, ők minden étkezést egy pozitív élményként élnek meg. Ebben a poztív élményben részt tudnak venni együtt, de mégis külön. Ezt úgy kell kivitelezni, hogy szükségünk van két szoba közös ajtajára. A cicák külön szobában vannak, de a tálkájukat a csukott ajtó egyik és másik oldalához tesszük. Így érezni fogják egymás szagát, tudják, hogy ott a másik, de ott a vacsora is. Kicsit motiváljuk is őket, hogy még bár látatlanba, de közelebb menjenek egymáshoz, illetve összekapcsoljuk a jó élménnyel is (evés).

5.) Szemtől szemben

Amennyiben a felső pontokon sikeresen átestünk és azt látjuk, cicáink nyugodtak és érdeklődőek, nyitnának egymás irányába, akkor elérkeztünk az összeszoktatás azon szakaszához, ahol már láthatják is egymást. Próbáljuk meg ezt még úgy megoldani, hogy fizikálisan ne érintkezzenek, de meg tudják egymást szagolni, ha szeretnék.

Ezt legkönnyebben egy térelválasztó háló vagy babarács segítségével tudjuk kivitelezni. Érdemes a térelválasztót annak az ajtónak a helyére tenni, ami eddig elválasztotta őket. A köztük lévő feszültség most igen nagy lehet, nem szabad elvárni tőlük, hogy egyből barátságot kössenek. A tálkákat most célszerű az „ajtótól” távolabb elhelyezni és majd napról napra egyre közelebb helyezni egymáshoz. Ez is egy hosszabb folyamat, de fontos, hogy időt adjunk nekik megismerkedni egymással.

6.) A nagy találkozás

Cicáid ekkor már elfogadták, akár természetesnek is veszik, hogy egy másik macska van a velük szemen lévő szobában, együtt esznek, szimatolják egymást. Mostmár készen állnak, a nagy találkozásra. Ehhez nagyon fontos, hogy a szoba, ahol össze szeretnéd őket engedni, legyen telis-tele játékokkal.

Ha unatkozni kezdenének, lehet, hogy egymást kezdik el majd piszkálni és ez most egy igen törékeny időszak. Amikor először engeded őket össze, próbáld meg etetési időben tenni, vagy ami szintén tökéletes trükk, az a jutalomfalat osztogatás, mint ahogyan már szó volt róla fentebb, az evés összehozza őket, pozitív élményt ad.

Evés után le kell kötni a figyelmüket egy kis közös játékkal. Javasolt lehet macskamentát is szétszórni a szobában, vagy macskamentás párnácskákat adni nekik, ugyanis ez a legtöbb macskát eufórikus állapotba hozza és játékra ösztönzi őket. Ügyelj arra, hogy mindkét cicádat egyenlő bánásmódban részesítsd, nehogy okot adj a féltékenységre. Játék során is – főleg, ha ügyesek és nincs jele agressziónak – nyugodtan kaphatnak néha egy két finom falatot, ezzel is megerősítjük bennük, hogy ami történik az egy jó dolog.

A kiegyensúlyozott cicaélet és a kettőjük közti kapcsolatnak a fő eleme a rendszeresség. Az etetések legyenek ideális esetben ugyan abban az órában minden nap, illetve a veled eltöltött idejük játékkal, foglalkoztatással, mind nagyon fontosak a lelki és akár testi egészségük megtartásához. Fontos kiemelni azt is, hogy a két kis bestiának legyenek külön dolgaik, pl alvóhely, hogy ezzel is csökkentsük a veszekedés esélyét.

(Állatorvosok szokták javasolni, hogy „legyen annyi cica wc, ahány macska PLUSZ egy!”, de az biztos, hogy legalább annyi abszolút javasolt, ahányan vannak. Két – három cicának már nagyon kevés az egy alom, ez akár viselkedési zavarokat is tud okozni náluk, mint például az ide-oda pisilgetés, ágyra kakilás stb.)

Két macska először találkozik egymással

+1.) Légy résen

Első időszakban még ne hagyd őket felügyelet nélkül, kettesben még pár percre sem, ha elmész otthonról, menjen vissza mindenki a saját eddigi szobájába, majd napról napra egy kicsivel többet lehetnek egyedül. Azonban nem biztos, hogy mindig idilli lesz a hangulat, emiatt végig nagyon figyelned kell a jelekre. Ha cicáid játszanak egymással, egy kis „baráti mérkőzés” bele fér, de amint azt látod, hogy kezdene eldurvulni a helyzet, vess neki véget egy hangos siccegéssel vagy tapsolással, akár játékot és közéjük dobhatsz, hogy eltereld a figyelmüket.

Jelek, amikre érdemes figyelni

  • Felborzolt szőr hátukon és farkukon
  • Púposított testtartás
  • Hátracsapott fülek, tág pupilla
  • Búgó, mély hangú nyávogás, morgás, fújás
  • Csapkodás a másik irányába

Ha ezek közül bármelyiket is tapasztalod, érdemes egyet visszalépni az összeszoktatás menetében és apránként újra próbálkozni, esetleg másképp, több pozitív dolgot belevinni.

Sajnos ezek az édes kis állatkák sokszor nagy fenevadak tudnak lenni és akár bennünk is kárt tudnak tenni, ha a csetepaté alkalmával közbe akarunk lépni, de egymásnak is súlyos sérüléseket tudnak okozni. Például harapások, kisebb karmolások, de sajnos egymás szemét is meg tudják sérteni, épp ezért, ha ebben az időszakban vesszük észre, hogy valamelyik cicánk hunyorog/könnyezik/nem nyitja az egyik szemét/váladékozik, akkor azonnal javasolt felkeresni egy kisállat szemészeti rendelőt. Más komolyabb sérülések esetén is természetesen javasolt orvoshoz fordulni.

Ez az időszak olyan érzést kelthet, mintha egy puskaporos hordókkal teli házban élnél. Hidd el, ha nem sietteted az összeszoktatás menetét és nem sajnálod rá az időt, akkor szinte garantált a siker.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!